Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Η αρχαία και η νέα ελληνική γλώσσα

  Η αρχαία ελληνική γλώσσα,πολέμιος των περισσότερων μαθητών,είναι για πολλούς «νεκρή γλώσσα»,την οποία όμως διδασκόμαστε στο σχολείο και αιώνια απορία των παιδιών είναι το γιατί.Είναι όντως «νεκρή γλώσσα» τα αρχαία ελληνικά; Μια γλώσσα η οποία δε παύει να δίνει απλόχερα αναγνωστικό υλικό και υλικό κατάλληλη για μελέτη δεν γίνεται να χαρακτηρισθεί νεκρή.Ακόμη κι αν δεν ομιλείται και δε γράφεται. Ο στόχος της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών λοιπόν δεν είναι να μάθει το παιδί να τα μιλάει αποστηθίζοντας γραμματοσυντακτικούς τύπους και κανόνες, είναι να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζει τόσο ώστε να μπορεί να έχει αναγνωστική εμπειρία. Δεν είναι να ξέρεις απέξω τον υπερσυντέλικο του τάδε ρήματος. Είναι να μπορείς να τον αναγνωρίσεις όταν τον συναντήσεις σε ένα κείμενο. Όσο για τη σημασία των λέξεων, υπάρχουν και τα λεξικά.

  Τα αρχαία αποτελούν αναμφισβήτητα κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.Ο πολιτισμός, όπως λέει ο Καστοριάδης, είναι εμπειρία, και η επαφή με το πρωτότυπο, το πρωτογενές υλικό, είναι αυτό που εντέλει κρίνει την αξία της εμπειρίας.¹
  Παρόλο που πολλοί δεν συμπαθούν την αρχαία ελληνική γλώσσα,δε ξεφεύγουμε από το γεγονός ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα,η νεοελληνική,είναι απόγονος της αρχαιοελληνικής.Το μεγαλύτερο ποσοστό των λέξεων της καθομιλουμένης προέρχονται από τα αρχαία,είτε σε ατόφια μορφή ή σε διεφθαρμένη μορφή.Συνεπώς,δε γίνεται να αγνοούμε τα αρχαία,αφού είναι στη καθημερινότητά μας,ακόμη κι αν δε το συνειδητοποιούμε.


Πετρίδου Σαββίδου Εύη Γ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου